Archiwum maj 2016


maj 12 2016 Przepis na kiełbaskę curry – Currywurst...
Komentarze: 0

  

Składniki dla 4 osób – Zutaten für 4 Personen:

 2 łyżki stołowe  oleju słonecznikowego –   2 EL Sonnenblumenöl

  4 kiełbaski (po 150 g) – 4 Würste (à 150 g)

 100 g ketchupu – 100 g Tomatenketchup

  250 g przetartych pomidorów –  250 g passierte Tomaten

  4 łyżki stołowe 0ctu winnego – 4 EL Weinessig

  Sól – Salz

  4 łyżki stołowe cukru – 4 EL Zucker

 Przyprawa curry – Currypulver

 

Przygotowanie – Zubereitung

Rozgrzać olej na patelni i smażyć kiełbaski przez 10 minut aż będą chrupiące, obracając co jakiś czas. W celu przygotowania sosu zagotować pomidory i ketchup w garnku, cały czas mieszając. Przyprawić do smaku obficie octem, solą, cukrem i przyprawą curry. Gotowe kiełbaski pokroić na kawałki i podawać w miseczkach z sosem. Obficie posypać przyprawą curry. Najlepiej smakuje z frytkami.

Öl in einer Pfanne erhitzen und Würste unter Wenden ca. 10 Minuten knusprig braten. Für die Soße Ketchup und Tomaten in einem Topf unter Rühren aufkochen. Mit Essig, Salz, Zucker und Currypulver kräftig abschmecken. Fertige Würste in Scheiben schneiden und in kleinen Schälchen mit der Soße anrichten. Kräftig mit Curry bestäuben. Dazu schmecken Pommes frites.

gimnazjalnyprojekt : :